SenSommer-Sanger

Vi åpner dørene for sensommeren (noen vil kalle det høsten) og for åtte artister og grupper som gjør det de kan for å trekke oss tilbake til varme dager.  Noen av dem har holdt på en stund, andre er ferske, men til felles har de at du ikke finner dem på VG-lista eller andre minste-felles-multiplum-lister. Men du finner dem på blogglisten min, så får du vurdere når du har hørt låtene, om hva som i dine ører er den beste listen å være på.

Vi starter i Dallas, Texas med megagruppen The Polyphonic Spree, megagruppe først og fremst fordi de er så mange.  Her blir vi invitert inn til et bredt og blidt lydbilde med lyse og varierte låter, mange med trøkk i. ”Yes it’s True” er deres 4. studioalbum. Den tydelige kraften i gruppen er Tim DeLaughter, han er også hovedvokalist.

Fra Dallas drar vi til Montreal i Canada, til Young Galaxy som nylig har vært på våre kanter, i Göteborg, for å spille inn et flott album, Ultramarine.  Her er det ikke den samme bredden i lydbildet som hos Polyphonic Spree. Vokalisten Catherine McCandless bryter gjennom på alle låtene, og  det samme gjør gruppens forkjærlighet for nærmest balkanske rytmer. Likevel, dette er et popalbum i ordets beste forstand, og Dan Lissvik i Göteborg har gitt dem et sommerlig og luftig preg, som gir dem en selvsagt plass på en sensommerliste.

Så et hopp tilbake i tid, til en av 60-tallets store stemmer, Sharon Jones. Hun nådde aldri helt opp blant de aller største, men tiden og utholdenheten har gitt henne status som en av Amerikas klassiske stemmer. Hun var på vei ut med et nytt album sammen med gruppen The Dap-Kings, men fikk en kreftdiagnose i sommer og har avlyst både plateutgivelse og turné.  Kreften ble oppdaget tidlig, så Jones har sluppet en optimistisk pressemelding om at hun snart er tilbake. I mellomtiden gleder vi oss over noen av hennes  utgivelser, både med Dap-Kings, en duett med Michael Boublé, og til slutt en fantastisk cover av This Land is Your Land.

Vi holder oss i Amerika, og reiser til San Diego og til min gamle medmusikant Bill Cantos. Vi møtte hverandre i San Diego i 1981 og spilte sammen en periode. Jeg lærte mye av Bill, en fantastisk arrangør og pianist. Etter at våre veier skiltes har Bill utviklet seg til en av Californias mest etterspurte studiomusikere. I sommer var han i Oslo som Burt Bacharachs keyboardist,. Bill har også fulgt sin tro, og har laget en rekke kristenpopplater. I 2002 ga han imidlertid ut et album der han spiller samme type musikk som vi spilte sammen, jazzpop. Movie in the Night Sky viser frem en ekte artist.

En annen, og betydelig yngre, ekte artist, er britiske Eliza Doolittle. Vi er mange som har gått og ventet på et andrealbum fra henne, etter det lekne og helt brilliante debutalbumet Eliza Doolittle. Nå erter hun oss med et par singleutgivelser som kanskje forteller oss at vi får en mer voksen Eliza snart. Selv om disse låtene er glitrende og modne, håper jeg at frekkheten og gleden fra førstealbumet blir å kjenne igjen når det nye albumet endelig kommer.

I august besøkte jeg for første gang Glasgow, og byen imponerte ikke så mye, en skygge av vakre Edinburgh en time unna.  Men Glasgow har kanskje en av Europas mest spennende musikkmiljøer for tiden, mange av de gruppene og artistene som virkelig har imponert de siste årene kommer fra denne slitne byen, inkludert The Blue Nile og Quickbeam, sistnevnte lagt til listen min i august.  Frightened Rabbit er en annen Glasgowgruppe som imponerer. Deres låt ”Swim Until You Can’t See Land” satte seg fast i hodet mitt i et halvår, og nå er de ute med en ny LP, Pedestrian Verse. Jeg har tatt med tre låter derfra. 27. november spiller gruppen på Parkteateret i Oslo. Kanskje vi skal få det med oss?

Jeg avslutter med to ”snillere” artister, først Julie Feeney fra Irland, en honningstemme som det ikke er så lett å sette i noen musikalsk bås. Et nytt album er varslet, i mellomtiden kan vi kose oss med tre låter fra tidligere album. Pulsen slår litt saktere når Julie Feeney synger.

Samuel Beam kaller seg Iron & Wine som artist. Han er fra South Carolina i USA og har nylig sluppet et album som har fått så gode kritikker over hele kloden at albumet kom seg inn på topp 40-listene både i USA og Storbritannia. Og visst er det et vakkert og godt album, så kanskje er det mulig å gjøre seg fortjent til både å være på blogglisten min og topp 40-listene rundt om i verden? Jeg har tatt med hele seks låter fra Ghost on Ghost. 

The Bitter Springs, Caitlin Rose, Channel D, Laura Mvula og Me and My Army forlater listen nå etter lang og tro tjeneste, så hvis du ikke kan leve uten dem må du selv ut og lete.

Her er listen som den nå ser og høres ut (nye låter er stjernemerket):

En kommentar om “SenSommer-Sanger

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s