Mindfulness og Hurra-meg-rundt

Sommer krever en god del av begge, så la også den nye musikken i blogglisten reflektere dette. Som vanlig står godbitene i kø, både av de som går helt inn i sjelen – og de som får deg opp av solstolen enten du vil eller ikke.

Men jeg skal starte ved å gjøre noe nytt – av dyp nødvendighet – å anbefale et band som ikke er utgitt ennå, men som, hvis noen plateselskaper kjenner sin besøkelsestid, bør utgis jo før jo heller. De heter Sam’s Shirt, (Samkjørt – tog du’an?) en jentetrio bestående av Emilie Christensen, Ingeborg Marie Mohn og Julia Witek, som skriver glitrende, rørende, freske, varme og morsomme tekster til tilsvarende gode melodier. Hør på dem her på SoundCloud, og fortell om dem til alle du kjenner. Spesielt hvis de du kjenner eier et plateselskap eller har lyst å starte et. https://soundcloud.com/sams-shirt Begynn med Jeg har aldri sett elg…

Så over til nye låter som ligger på blogglisten på Spotify.

Der starter vi med enda en ny artist, Billie Van, fra Asker. Hun har i alle fall fått utgitt én låt, og et album skal være på vei, har jeg forstått. Dette er skramlerock med et bredt smil. Hvis On my Knees er et eksempel på kommende låter fra Billie, kan vi bare glede oss.

Fra Asker til Brasil, her er noen fine låter fra en jazzpopartist som kaller seg Ceu. Hun fikk en Grammynominasjon for sin første plate Vagarosa fra 2009, og nå er det kommet et nytt album fra henne. Caravana Sereia Bloom. Jeg har tatt med 5 låter derfra, fire på portugisk og en låt på engelsk. Her er det herlig blanding av latin, jazz, pop og electronica.

Neil Hannon og Thomas Walsh fra henholdsvis Divine Comedy og Pugwash, leker seg med et sideprosjekt de kaller Duckworth Lewis Method, og som dreier som kun om ett emne, Cricket. Nå er det vel få av listelytterne som spiller mye cricket, men musikken er herlig, med morsomme tekster, i alle falle de deler av disse som vi ikke-cricketfans kan forstå. Jeg hadde med et par spor fra deres første album på månedslistene, og her kommer to nye fra deres siste album.

Fra spøk til alvor, virkelig alvor. The Editors. Gutta kommer fra Birmingham, og har etter hvert fått fans over hele verden, med sin mørke, poetiske og tunge rock. For dette er vakkert og storslått.  Deres siste album, The Weight of Your Love, kom i år, og tittelsporet pluss fire andre låter er med på listen.  Sangeren Tom Smiths baryton stemme er unik og Editors sparer ikke på andre effekter heller.

Half Moon Run er en kanadisk gruppe i den andre enden av spektrum. Her har vi et band med litt mer innadvendt musikk, men vakkert er det. Alle i bandet synger, og harmoniene de produserer er nydelige.  De kan nok minne litt om Radiohead, men Half Moon Run er kanskje hakket mer glad i de melodiøse.

Min gamle samarbeidspartner, ordsmeden Ole Paus har gitt ut hva han selv sier er hans siste album. Her er mye moro, mye vakkert og låter som vi nok skal høre i mange år fremover. Det som gjør denne samlingen spesiell er at Ole har latt andre artister fremføre en rekke av låtene. Det synes jeg har vært vellykket, og to av dem har jeg tatt med i listen: Benedikte Narum og Lene Marlin synger Nattbussen og Omfavnelsen. Av Ole Paus’ egne har jeg tatt med den vakre Den lange reisen.  

Opp av stolen igjen, her kommer Paloma Faith. Hun fremfører en blanding av kabaret og svingende popmusikk, og minner litt om Amy Winehouse, selv om det er mer humor og fjær og ballede her. (Paloma har faktisk spilt sammen med Amy). Do You Want the Truth or Something Beatiful heter albumet der mine 5 valg kommer fra, det kom i 2009. Hun har kommet med et album etter dette, men mye av moroa er borte.

Jeg avslutter som jeg begynte, med et tilnærmet ukjent band. Quickbeam er fra Glasgow, og har produsert noe av det vakreste albumet jeg har hørt på veldig lenge. Det er svært lite quick med denne samlingen, dette er mindfulness til det fulle, variert, bredt og på ingen måte heismusikk.  Harmoniene er som honning for sjelen, ja, hele lydbildet glir inn i ørene og gjennom porene.  Samlingen har fått mange fantastiske kritikker, og her kommer altså en til.

Ut av lista løfter jeg Margaret Berger, Martin Halla & Karoline Wallace (sorry, Karoline, men takk for Sam’s Shirt-tipset), Angela McCluskey, Ron Sexsmith og Ed Hartcourt.

De nye låtene er merket med STJERNE….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s