December Songs

Trøtt og lei av de samme julesangene år etter år? Som med de foregående månedslistene finner du her låter som du sannsynligvis ikke har hørt før. Det er desember og julemåneden. Månedens liste er derfor dedikert julen, først og fremst, med låter fra USA, Sverige, Island, hele Norge Nederland, Himmelen, Helvete og England.

Og STOR sjangerbredde i tillegg, fra viser til rock and roll. Alle låter har til felles at de IKKE er å regne som tradisjonelle julesanger, så jeg håper du finner mye nytt og spennende.

Du kan kjøpe samlingen på iTunes: http://c.itunes.apple.com/no/imix/december-songs/id483934461?l=nb, da uten Christmas Time in Hell, som de blokkerer…..

Alle sangene kan du høre på Spotify, ved å trykke her  December Songs  eller her    December Songs

1. The MinabirdsAll I Want Is Truth (For Christmas)

White Soul fra Laura Burhenn og hennes band fra Omaha, Nebraska får lov til å åpne denne månedens liste. Denne låten åpner med hva jeg håper er de eneste kjente tonene i hele samlingen. Derfra er det bare nye og fine toner.

2. Shelby Lynne – Christmas Time is Here

Lyttere til mine månedslister er etter hvert blitt kjent med Shelby fra Virginia – og mer kommer senere, nå som hun nylig har gitt ut et nytt, nedtonet album. Denne vakre julesangen måtte jo med først.

3. Michael Bublé Cold December Night

Dette er vel den låten du aller mest sannsynlig vil høre andre steder. Bublé har en stemme med en sjelden musikalitet, og de av oss som så ham på Skavlan i november møtte en usedvanlig humoristisk og sjarmerende sanger.

4. Espen HanaE det någen snille barn her?

En av Norges mest undervurderte sangere, mest fordi han gjør så mye annet enn å synge, som å spille teater, i Hotel Cæsar, i tillegg til å ha en stor skokk unger som krever sin oppmerksomhet.

5. She & HimThe Christmas Waltz

En blendende vakker låt – hvis man kan si det om en låt – fra en duo fra Oregon, som har kun et par album bak seg, og som i tillegg har gjort mange flotte coverlåter. Jeg regner med å komme tilbake til dette indiebandet i senere lister.

6. DidoChristmas Day

Hvis du er døpt  Florian Cloud de Bounevialle O’Malley Armstrong, kan du like godt kalle deg Dido, slik moren din gjorde da du var liten.  Vi har ikke hørt så mye fra denne britiske sangeren de siste årene, men de fleste husker henne nok fra gigahits de siste ti årene.

7. SamSayaTenke på en venn

Denne sangen er hentet fra Vi tenner våre lykter, årets julekonsert fra Det Kongelige Slott, som NRK skal sende i midten av desember.  Norsk-indiske SamSaya synger normalt ikke på norsk; det synes jeg hun skal begynne med, for denne låten gjør hun veldig uskyldig og bra. Noen vil kjenne den igjen fra Jul i svingen-serier fra noen år tilbake.

8. Monty Python (Graham Chapman?)Christmas in Heaven

Denne låten, en parodi på Tony Bennett, er fra filmen ”Meaning of Life”, en av Monty Python-guttas mest geniale påfunn. Sangeren synger nesten for godt til å være en av den faste Python-gjengen, men det skal visstnok være Chapman som synger.

9. Satan, The Dark Prince (Trey Parker)Christmas Time in Hell

Ikke unaturlig at vi fra himmelen tar turen over til helvete, hvor julefeiringen også er i gang. Låten er fra Det er Trey Parker som synger, og sangen er fra en South Park julespesial fra 1999.

10. Leona NæssChristmas

Leona Næss (eller Naess som hun velger å bokstavere det i utlandet) er datter av Arne Næss og stedatter til Diana Ross, så hun har både gener og miljø med seg når hun går løs på en artistkarriere. Denne låten er hentet fra TV-serien O.C., som blant annet TV3 har sendt.

11. Silje Nergaard – The Very First Christmas Without You

Vi holder oss blant norskfødte sangerinner. Silje trenger neppe noen introduksjon, og julesangen har hun skrevet selv. Den kom ut i 2010.

12. Harry Nilsson Remember (Christmas)

Hvorfor Harry Nilsson slengte på ordet Christmas i tittelen skal gudene vite, men låten passer uansett godt inn i julen, som resten av året. Den er en av hans vakreste ballader, og det sier ikke så lite, for kompisen til John Lennon (som nesten holdt på å ta livet av ham med drikking og hor) har skrevet og spilt inn flere gode låter enn de fleste andre artister på planeten. Undervurdert til sin død, mest kjent for ”Without You”.

13. Over the RhineDarlin’ (Christmas is Coming)

Mange parenteser i denne månedens liste, og Over the Rhine har i overført betydning lenge vært nettopp en parentes, selv om de har holdt på siden tidlig på 90-tallet. De kommer fra Cincinnati, Ohio, og er ikke helt lette å sette i bås, kanskje nettopp derfor er det mange som ikke har fanget dem opp, inkludert meg. Noe liker jeg, andre låter må jeg pent hoppe over; det gjør det ikke lett å bygge en fanskare. Men Darlin’ er i alle fall en fengende flott julelåt.

14. Bette MidlerCool Yule

Skuespiller og sanger og komiker Bette Midler, her som jule-crooner fra et album som kom ut i 2006. Vi måtte jo ha en swing-julesang med, og få svinger som Bette Midler når hun går i gang.

15. Third DayDo You Hear What I Hear?

Ingen jul uten minst én religiøs julesang. Third Day er et av de hippe, røffe kristenbandene som spiller ”inspirational” rock’n’roll. De har gitt ut to live album, og denne utgaven av Do You Hear What I Hear kommer fra ett av dem. Jeg synes det er en feiende god og røff låt.

16. 3 Voices & BeaturJólin Jólin

Og heller ingen julesamling uten en vakker a cappella, denne gang på islandsk.  Gruppen, som består av tre vakre islandske kvinner og en beatboxmester som heter Beatur, bor i Oslo, og kommer i år ut med et helt julealbum, stort sett bestående av engelskspråklige julesanger.

17. The Boy Least Likely To – George and Andrew

Så en julesang om en julesang. George and Andrew er selvfølgelig Wham!-gutta, som vi alle husker sto bak en av julens største hits noen sinne: Last Christmas.  Denne duoen minner litt om Kings of Convenience hvis noen hadde vekket dem opp og gitt dem godt humør på veien. De er to glade engelske gutter med mange strålende og snille indie-sanger på samvittigheten. I forrige liste hørte vi deres backingvokalist Amanda Applewood synge en gladlåt uten dem, I Love Boys.

18. Roger HandelandGlede og fred

Last Christmas er med på Roger Handelands juleplate som kom ut for noen uker siden. Her tar jeg imidlertid med den vakre visen Glede og fred, som han synger med Hildbjørg Mannes. De er begge produkter av det rike visemiljøet i Nord-Rogaland, og ble visst kjente gjennom Det store korslaget på TV2 tidligere i år.  Synge kan de i alle fall.

19. Linkin Park – My December

Også denne amerikanske supergruppen, blant de alle største og mest populære på 2000-tallet, har gitt ut julesanger. Gruppen har faktisk fine ballader å by på i tillegg til  denne, selv om det er de mer rockete låtene som har gitt dem berømmelsen.

20. Norah JonesPeace

Ravi Shankars datter har kommet langt i livet, en av de mestselgende artister på planeten har hun blitt. Få julesanger har det blitt, men Peace kan nok karakteriseres som en, og er å finne på julesamlealbum.  Jeg synes det er en av Norah Jones’ fineste.

21. Solveig SlettahjellDecember Song

Solveig er blant de vakreste stemmene i internasjonal jazz, med et særpreg som skiller henne ut fra massen av kvinnelige jazz-croonere. Hun spilte inn et helt julealbum i Betlehem for noen år siden, men denne låten er ikke derfra, faktisk.  Jeg kommer nok tilbake til henne senere, i mellomtiden hør på denne Tom Waits-inspirerte julesangen, skrevet av henne selv.

22. The Real GroupEn riktig jul

Den første svenske låten på noen av mine lister! Jeg er ikke så glad i verken svenskpop, men når vi beveger oss inn i jazzens og jazzpopens verden, da skinner svenskene. Listens andre a cappella fra kongene og dronningene innenfor denne sjangeren, i hvert fall her i Skandinavia. Juleplaten deres kom ut i 2003.

23. Trijntje OosterhuisMerry Christmas Baby

Fra a cappella til blues, og fra Sverige til Nederland. Oosterhuis er etter hvert blitt en av jazzens store stemmer. I Nederland har hun en bred appell, selv om hun synger mer jazz enn pop nå. Hun er vel verdt å lytte til, så liker du denne stemmen, prøv resten av repertoaret hennes.

24. Jeremy ListerSanta’s Lost His Mojo

Ikke godt å si hva julenissen har mistet, men indie-sanger fra Nashville, Jeremy Lister er i alle fall bekymret. Ikke spesielt julete denne låten, med unntak av teksten, men den er morsom og glad, så derfor er den med.

25. Sarah Dawn FinerMaybe This Christmas

Listens andre svenske innslag, selv om navnet forteller om bakgrunn fra andre land enn Sverige. Sarah har amerikansk mor og ellers russiske aner. Hun har deltatt i Melodifestivalen, og har gitt ut et par album.  En svingende flott julelåt har hun i alle fall gitt ut.

26. Amanda JenssenAnother Christmas

Jeg innrømmer gjerne at jeg synes dette er listens fineste låt. Og igjen fra en svenske… Må kanskje revurdere holdningen til svensk musikk likevel. Amanda Jenssen ble kjent i Sverige da hun ikke vant Idolfinalen i 2007, men ble en betydelig mer populær artist enn vinneren. Happyland ble hennes store gjennombrudd, en flott låt som slo an i hele Europa. Og som Eliza Doolittle, som hun minner meg mye om, er hun bare barnet, 23 år gammel, så kanskje har vi mye fint å se frem til.

27. Annie LennoxUniversal Child

Eurythmics-stjernen Annie Lennox kom ut med sitt julealbum i fjor, full av tradisjonelle låter, men med én særpreget låt, Universal Child.  Lennox har alltid fått mye juling av kritikerne etter at Eurythmics gikk i oppløsning, noe jeg aldri helt har skjønt. Hun er en ytterst særpreget artist, og gjør både egne og coverlåter bedre enn mange andre.

28. David Cullen & Will AckermanWhat Strangers Are These

Denne fine instrumental-låten er fremført av to flotte gitarister med hver sine Grammy på hyllen. Dette er det virkelig sus av jul av. Hør gjerne både på disse gutta individuelt og de ytterst få låtene de har gjort sammen.

29. Jardar JohansenJulefred

I god norsk visetradisjon synger julekonsertspesialisten Jardar Johansen Julefred, hans klart flotteste låt.  Johansen har vokst opp i gospelmiljøet i Tromsø, og har hatt størst gjennomslagskraft lokalt.

30. MeikoMaybe Next Year (X-Mas Song)

I’ve been a bad girl, synger amerikanske Meiko, og vi forstår at hun ikke får pakker av julenissen i år. Maybe next year I’ll be better…. Meiko har gjort karriere av at sangene hennes brukes som bakgrunnslåter i TV-serier, men det betyr ikke at de ikke kan lyttes til også når TVn er av.

312. ZombiesThis Will Be Our Year

Det er så mye desember i denne listen at vi må avslutte med en sang som ser fremover til et nytt år. Ironisk nok er den den eldste låten i listen, fra 1968, (og nest eldst, tror jeg, i alle lister til nå). Zombies var et stort 60-tallsband, som forsvant litt i skyggen av sine ”konkurrenter” Beatles, Beach Boys og Kinks. Denne låten er hentet fra deres mesterverk Odyssey and Oracle, som jeg tror aldri jeg blir lei av.

Og med This Will Be Our Year – godt nytt år, og måtte Zombies få rett.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s