November Songs

Da er det blitt ny måned ! November er jo normalt mørk og trist, men låtene i lista gir forhåpentligvis litt litt lys og gjør deg lettere til sinns. Denne måneden er ikke spennet så stort geografisk som i oktober, men vi skal innom både Canada og aborigerne i Australia, i tillegg til Israel, Norge, USA, England og Irland. Felles for låtene er at de forhåpentligvis er nye oppdagelser for deg, selv om noen av artistene er kjente. Filosofien ellers bak låtvalget kan du lese om under September Songs

Som vanlig kan du finne hele spillelisten på iTunes:

http://c.itunes.apple.com/no/imixes?iMixesPageType=1&id=476085612&l=nb

Månedens liste koster 172 kroner.

Du kan også lytte til hele listen på Spotify. Her er linken direkte og som http. Minst en av dem fungerer på din maskin, forutsatt at du har et Spotify-abonnement. November Songs  eller November Songs.

På Facebook har jeg en egen gruppe for disse månedslistene. Den finner du her:

http://www.facebook.com/groups/261313233889294/

Her er detaljene om hver låt i novemberlista:

1. Sarah BareillesMany the Miles

Sarah Bareilles får lov til å åpne novemberlista med en feiende rytmisk Many the Miles. Bareilles er en typisk amerikansk singer/songwriter med mye bra material. Hennes Love Song ble en stor hit, men ellers har nok den store suksessen uteblitt foreløpig. Jeg synes låtene hennes er over gjennomsnittet bra.

2.   Lucas Renney – A Tear in the Sea

Så til en ekte skillingsvise. Og der er slike viser den tidligere britiske engelsklæreren skriver, ekte rett-frem låter med et klassisk preg. A Tear in the Sea virker som den har eksistert i 100 år.

3. Rikke NormannKeep You

Jeg hørte og så Rikke Normann første gang i fjorårets norske finale av MGP, da sammen med sin makker Åste. Nå har hun gitt ut material alene, og Keep You er i mine ører den beste låten hennes, med en frekk, ikke-rytmisk tekst og en melodi som sitter øyeblikkelig i øret. Dette burde ha blitt en radiohit for denne flotte norske artisten.

4.    Pink MartiniSympathique

Gruppa Pink Martini er noe av det mest originale på pophimmelen. Eller swinghimmelen. Eller folkemusikkhimmelen. De svinger seg på elegant vis innen en rekke sjangere. Gruppa er overraskende nok fra Portland, Oregon, for det er ikke mange amerikanske grupper som synger på 10 språk. Vil du ha variasjon, hell deg en Pink Martini.

5.    Keren AnnAll the Beautiful Girls

Enda en ekte verdensartist, Keren Ann er født i Israel, med salig blanding av nederlendere, russere og javanesere i slekta. Hun har hatt spesielt stor suksess i Frankrike, og denne vakre, såre sangen kommer fra hennes siste samling ”101”.

6.    Left With PicturesSt. Dominic

Dette er mer en liten rapsodi enn en popsang, en slags fjern slektning av Bohemian Rhapsody – uten de samme store svingningene.  Men så er også de tre musikerne klassisk skolert. De er fra London og ble kjent gjennom BBC Radio6 i 2010, da de slapp en single pr måned på radioen, og ga så ut et album med de 12 sangene i 2011, In Time. Ikke rart jeg blir nødt til å ta dem med på denne månedlige samlingen…

7.    Rilo KileyDoes He Love You?

Så til et av yndlingsbandene mine, Rilo Kiley. Dette var låten jeg først høre med dem, og det ble starten på et hyggelig bekjentskap gjennom to flotte album.  Denne historien om The Other Woman er velskrevet både musikalsk og tekstmessig. Jenny Lewis, vokalisten, har spilt inn to soloalbum (eller nesten solo), så Rilo Kiley fans er usikre på om det kommer mer fra gruppen i fremtiden. Vi håper på det beste.

8.    David BowieEveryone Says ’Hi’

Bowie needs not introduction, men denne låten er likevel ikke typisk for ham. Låten er fra ”Heathen” som kom i 2002, men som godt kunne ha kommet ut mye tidligere i karrieren hans. For oss som ble flasket opp på ”Alladin Sane”, er dette Bowie på sitt beste. Som med Rilo Kileys låt, er dette en fantastisk liten historie med mye sårhet. 

9.    Pete Yorn & Scarlett Johansson I Don’t Know What to Do

De fleste forbinder vel Scarlett Johansson med film og ikke musikk, men det var som vokalist hun begynte. Sammen med filmkomponisten Pete Yorn spilte hun inn en rekke låter i 2007, men albumet ble først sluppet flere år senere, etter at Scarlett hadde blitt filmstjerne og  Pete Yorn kjent som komponisten bak musikken til ”Me, Myself & Irene”.

10.    k.d. lang & the reclines Bopalena

I 2009 var det 25 år siden ”A Truly Western Experience” kom ut, med fløtesangerinnen k.d. lang som rockeartist. Platen kom ut remixet i anledning 25-årsjubileet, og et av de morsomste sporene er Bopalena. op-scooby-dooby-lena, go-gal-go bop-a-lena, bop-a-lena, she’s my gal!

11.      Dawes – That Western Skyline

Det er visst på Amerikas vestkyst det skjer; her er enda et folkrockband, denne gang fra Los Angeles. Fire gutter som spiller såkalt Laurel Canyon-musikk, etter området like utenfor byen med dette navnet.  Denne låten kommer fra deres første album, men liker du det du hører kan det være verdt å høre på Dawes’ nyeste album, Nothing is Wrong. Det skal jeg gjøre.

12.      While You SleptShivers

Så var det månedens nepotiske låt. Datter Benedikte er vokalist, og Shivers er fra deres første single. Albumet kommer til våren og har mange godbiter av samme type som Shivers og deres p3-hit Moments Gone (som var med på septemberlista).

13.      James TaylorCaroline I See You

Kjent artist – ukjent låt for mange. Jeg mener nok at Caroline I See You er blant hans aller, aller beste. Vi brukte låten i vår datter Karolines konfirmasjon, så i vår familie er den mer enn en usedvanlig vakker ballade.

14.      Basia BulatGo on

Så en tur til Canada, til et stort stjerneskudd derfra, Basia Bulat, med en særegen stemme og med store låter å by på – Go on som en av de beste i mine ører. Basia Bulat ble populær også i Europa med platen Oh My Darling. Go on er hentet fra hennes nyeste samling, Heart of My Own.

15.      Kjetil Bjørnstad og Ole PausSolen står opp

Bjørnstad og Paus er nære venner (og jeg har hatt gleden av å lage TV-programmer med begge to), men de har laget alt for lite musikk sammen. Denne låten fremhever det beste hos begge to: en nydelig melodi fra Kjetil Bjørnstad og en sterk tekst fra Ole Paus’ yngre år. Aldri har vel etterdønningene av en krangel i fylla blitt fremført med så mye kjærlighet.

16.      Sarah Siskind Novel

Siskind er en musikers musiker, og har skrevet mange låter for andre artister, blant annet Alison Krauss. Hun kom ut med et eget album tidligere i år, og dette er tittellåten derfra. Det er en av de bedre låter jeg har hørt på lenge – fikk den ikke ut av hodet på flere dager. Sarah Siskind har en styrke i stemmen som passer både til rock’n’roll og til musikk fra hjemtraktene hennes, Nashville, Tennessee.

17.      Charlie DoreCheapskate Lullabyes

Jeg hadde med en låt fra Charlie Dore på septemberlista, Big Boned Girl, og her kommer en til fra samme album, tittelsporet Cheapskate Lullabyes.  Dore er utgammal, like gammel som meg, og har en karriere som inkluderer både store TV-roller og nr 1.-låter skrevet for Jimmy Nail (Ain’t No Doubt)

18.      The Apples in StereoPlay Tough

Så til et amerikansk solskinnsband, så tydelig influert av Beach Boys, Beatles, Pink Floyd og ELO at det av og til minner om etterligninger mer enn inspirasjon. Play Tough er fra 2007, deres nyeste album kom i fjor.

19.      Amanda ApplewoodI Love Boys

How Can I Make Myself Desirable to You, synger Amanda Applewood på dette tittelsporet fra hennes debutalbum. Da er det bare å fortsette å synge låter som dette.  Amanda var tidligere backingsanger for The Boys Least Likely To, som jeg kanskje kommer tilbake til ved en annen anledning.

20.      Wilco Capitol City

26. februar kommer supergruppen fra Chicago til Oslo. I mellomtiden kan du nyte denne fine låten fra deres nyeste album som kom for noen uker siden. Wilco har holdt på en stund, og jeg har aldri vært en veldig trofast fan, men det siste albumet er fullt av glad, velskrevne og velspilte låter som nok gjør at jeg vil følge dem nøyere i fremtiden.

21.      Feist My Moon My Man

Canadiske Feist har nettopp kommet med nytt album, men jeg tar likevel med hennes forrige store hit, My Moon My Man, som fremdeles er den beste låten hun har i mine ører. Feist har nytt godt av nedlastingsrevolusjonen; hun ble årets bestselger på iTunes for noen år siden, med blant annet denne låten. Hun er en spennende artist som minner meg tidvis om Lily Allen – og det er ingen dårlig sammenligning.

22.      John GrantI Wanna Go To Marz

John Grant fra Colorado i USA er en av de mest spennende artistene jeg har

kommet over de siste årene. Hans album ”Queen of Denmark” vant den ene årskavalkaden etter den andre, og hører du på disse låtene vil du nok være enig i at all skryt er velfortjent. Marz er ikke den røde planeten, men en godteributikk i hjembyen hans. Og hører du godt etter kan du høre alt som var å kjøpe der. Namm!

23.      Duke EllingtonLooking Glass

Denne fantastiske pianolåten fra Duke Ellington ble innspilt helt i begynnelsen av 70-tallet, men fikk ny betydning da den nylig ble brukt på en video fra Vimeo, med vakre bilder fra Paris og Paris Metro http://vimeo.com/hd#28994427 . Med eller uten bilder, dette er en klassiker fra en av jazzens mest spennende artister.

24.      The Leisure SocietyThis Phantom Life

Dette britiske bandet dukker opp når kjente artister skal fortelle hva de lytter til for tiden, og når jeg lytter til deres nye EP forstår jeg jo hvorfor. De er blitt kalt Englands svar på Fleet Foxes, noe som ikke gir et helt riktig bilde av dem, synes jeg, for The Leisure Society minner mer om britiske band fra 70- og 80-tallet som ikke skrev klassiske vers-refreng-vers-refreng-låter enn de flerstemte gutta fra USA.

25.      Geoffrey Gurrumul YunupinguBapa

Denne sensasjonelle blinde artisten er aboriginer fra Australia. Han har klart å forandre på australiernes holdninger til urbefolkningen sin, for musikken hans har bygget bro til vestlig popmusikk, uten å miste røttene på veien. Bapa er vel hans vakreste låt.

26.      Crash Test DummiesMmm Mmm Mmm Mmm

La oss kalle en spade en spade og nynning mmm mmmm mmmm. Månedens tredje Canadiske artist, Crash Test Dummies, ble svært populære på 90-tallet, men har holdt koken siden da. Tidligere i år kom nytt album, full av rare, morsomme låter.

27.      Imelda MayMayhem

Irske Imelda May åpnet septemberlista. Her kommer tittelsporet fra hennes mest kjente album, full av energi og musikalitet.

28.      Kristin HershTrouble

Jeg har lyttet til amerikanske Kristin Hersh i mange år, men hun har også holdt på en stund, helt fra tidlig 90-tall.  Hennes 15 Minutes of Fame kom da hun sang duett med Michael Stipe fra REM, men hun har betydelig mer å by på. Liker du denne låten er det mer der den kommer fra.

29.      Tony Bennett & Michael BubléDon’t Get Around Much Anymore

Kanskje de to største nålevende croonere – sammen! Låten er fra Tony Bennets andre samling av duetter, en samling som har blitt mest kjent for å inneholde Amy Winehouses siste plateinnspilling.  Men begge disse to albumene er fulle av store øyeblikk og interessante møter.

30.      The Silver Seas – Ms. November

Og vi avslutter med et stykke vellyd fra Silver Seas. Det er som om Beach Boys-perioden er tilbake, makan til flerstemt mannesang skal man lete lenger etter – kanskje forgjeves. Silver Seas var med på oktoberlista også, de er kanskje det beste 70-tallsbandet vi har i 2011.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s