September Songs

Jeg samler på god musikk når jeg finner den – og har mange ganger  sendt musikklinker til venner og kjente. Flere har spurt om flere tips – og derfor kommer nå et ganske så stort knippe sanger som jeg håper vil glede – én for hver dag i september.

Disse låtene er til deg som er glad i pop og rock og viser og snilljazz og world, som leter etter noe nytt og flott å høre på – men noe nytt som prioriterer den gode melodien, og (av og til ) den gode teksten. Til deg som ikke tror at all god musikk tok slutt på 70-tallet, men som klarer deg godt uten House og Trance og for mye Rap og frijazz og DDE og gammaldans. For deg som mener Beatles var bedre enn Stones, men som fremdeles kan høre på Stones.

Noen av låtene er ganske så nye, men ikke alle; de aller fleste tipper jeg er ukjente for mange.Hvis du liker noen av låtene spesielt godt er det ofte mer der de kommer fra. Ta en tur til Spotify, iTunes eller platebutikken og støtt de musikerne som lager musikk som ikke nødvendigvis ender på hitlisten.

Hvis dere liker samlingen og forteller meg det, skal vi ikke se bort fra at det kommer en ny samling i oktober….

Slik hører du på lista:

A.  På iTunes http://c.itunes.apple.com/no/profile/id100253547?l=nb Der kan du kjøpe hele samlingen for rundt 300 kroner, eller enkeltsanger,om du ønsker. Du kan også høre på 30 sekunder av hver låt.

B. På Spotify –September Songs   eller her : September Songs Her kan du hører låtene i sin helhet, men noen få av låtene mangler, rett og slett fordi de ikke er tilgjengelige på Spotify.

Nedenfor kan du lese om hver enkelt låt og hver artist. Da blir lytteropplevelsen enda bedre, vil jeg håpe.

1. Imelda MayAll of You

Imelda May er en av Irlands store pop- og underholdningsartister. I det siste har hun også begynt å selge utenfor landegrensene. Har du en dårlig dag, og/eller trenger hjelp til å bli litt faenivoldsk, lytt til henne – og start med All of You.

2. The NationalEngland

Jeg er blitt veldig glad i The National fra Ohio, USA, og spesielt deres album High Violet. Barytonstemmen til Matt Berninger dominerer de fleste låtene, også denne .

3. Charlie DoreBig Boned Girl

Denne låten er nesten a capella, en utrolig velskrevet og rørende låt om å vokse opp og ikke se ut som man vil. Hele albumet til Charlie Dore fra England, Cheapskate Lullabies, er strålende. Charlie Dore er også skuespiller og komiker. Og så er hun ingen ungdom lenger – 55 år….

4. Richard HawleyColes Corner

Som Matt Berninger i The National har også Richard Hawley den dype stemmen. Han minner mye om Roy Orbison både i stilen og i mange av låtene. Hawley er en fantastisk gitarist, og var faktisk Pulps gitarist i tidligere tider… Albumet COles Corner er et av mine favoritter fra dette århundret.

5. Graham NashRaining in My Heart

Tidligere i år kom det ut et samlealbum med coverlåter av Buddy Hollys klassikere, Rave On Buddy Holly. Samlingen viser at de gamle er eldst: de to beste låtene er av Paul McCartney og Graham Nash, selv om hele samlingen er verdt å lytte til.

6. Eliza DoolittleGo Home

En av de artistene jeg har blitt mest glad i i året som gikk er britiske Eliza Doolittle. Denne låten er fra hennes første EP, siden har det kommet et helt album, der hver eneste sang er en velskrevet perle. Liker du Go Home, last ned hele den lille katalogen henes.

7. Josh OttumGreen is the Sun

Det sies at Josh Ottum spilte inn hele debutalbumet sitt, Watch TV, med hjelp av GarageBand. Jeg vet ikke om det stemmer, men Ottum er en god popartist som skriver hørverdige låter, som høres ut som om de kommer fra et ekte, ikke virtuelt studio.

8. Steve DobrogoszGolden Slumbers/You Never Give Me Your Money

Dobrogosz er en av de beste pianistene i jazzen etter min mening. Han spilte fast med Ratka Toneff, og har laget mainstream jazzalbum med mange andre artister også. Nylig ga han ut et helt album med Lennon/McCartney-låter, og denne er hentet derfra. Det er som å gjenoppdage Beatles.

9. Paul SimonLove and Hard Times

Denne låten fra 70-årige Paul Simons siste album, So Beautiful or So What, er som en liten minisymfoni, med en glitrende tekst. Jeg gikk litt lei Simon etter Graceland-albumet; de tre første soloalbumene hans er jo alle klassikere; men dette siste albumet bringer ham tilbake til toppen.

10. Harper SimonHa ha

Eplet faller ikke langt fra stammen, osv. Her er Paul Simons sønn, Harper, som ga ut et godt album i fjor (som bare het Harper Simon). Litt for mye country for meg, men mange av låtene er gode og minner veldig om pappa- noen gang er også om Art Garfunkel.

11. The Duckworth Lewis MethodMeeting Mr Miandad

Dette er noe så sjeldent som cricket-pop. De irske gutta i DLM er blodfans av cricket, og denne catchy or morsomme låten handler om å oppsøke en av sine alle største crickethelter. Gruppen har ingen planer om å gi ut noe mer, til daglig spiller de i henholdsvis Pigwash og Divine Comedy.

12. RumerSlow

Dette er kanskje den mest kjente låten i denne samlingen. Rumer var i Oslo i sommer og opptrådte på Norwegian Wood. Hun er den nye kvinnelige smørsangeren som tar opp arven etter Karen Carpenter, men betydelig mer bredde i repertoiret enn Carpenters hadde.

13. Randy NewmanMy Country

Newman gir fremdeles ut album, og selv om det er lenge siden han hadde en hit kommer det perler fra ham fremdeles. Denne låten om familien fremfor TVen tror jeg er mer kjærlig enn ironisk ment. Den har nesten en slags nasjonalsangfølelse over seg.

14. Nils LindbergShall I Compare Thee to a Summer’s Day

Denne vakre visen skrev Lindberg til en av Shakespeares mest kjente sonetter. Her spiller han den selv, men den er også utrolig sterk å høre sunget. Lindberg har skrevet en rekke nydelige pianostykker som det er verdt å lytte til om man liker denne.

15. Brandi Carlile The Story

Mange husker nok denne låten fra noen år tilbake, sunget av ei jente fra Seattle, Brandi Carlile. Det finnes mange veier til berømmelse; The Story ble kjent gjennom en spesielt emosjonell episode av Grey´s Anatomy på TV2, og noen uker senere var sangen nr 4 på salgslistene i Norge. Brandi Carlile har nylig spilt inn et album med sin hjembys symfoniorkester.

16. Frightened Rabbit Swim Until You Can´t See Land

Så skal vi til Skottland, nærmere bestemt Glasgow, der gruppen Frightened Rabbit kommer fra. Jeg synes denne låten er glitrende, men det er ikke mange av de andre låtene på albumet «The Winter of Mixed Drinks» som sitter ligger mye i hodet etterpå, dessverre.

17. Expiration DatePomplamoose

Pomplamoose er et band helt utenom det vanlige. For det første består det kun av to personer, for det andre er deres berømmelse helt og holdent basert på at de jevnt og trutt har lagt ut videoer på YouTube – og for det tredje er så og si all musikk innspilt i leiligheten deres. Jeg er ganske så svak for Nataly Dawn som har en vakker og spennende stemme, med et ansikt som står til det. Bandet har nå begynt å lage studioalbum, reklamefilmer og samproduksjoner med andre.

18. While You SleptMoments Gone

Jeg kunne jo ikke la være å ta med min kjære datter Benediktes platedebut i sommer, som en av sangerne i indiebandet While You Slept (den andre er Jakob Jones). Dette er det mest rocka sporet i denne samlingen, men melodisk og veldig bra for det. Håper dere liker det og velger å laste ned de tre låtene som foreløpig er tilgjengelig fra deres kommende album.

19. Crystal Gayle & Tom WaitsThis One´s From the Heart

En av de mer ukjente sangene fra Tom Waits. Denne låten var tittellåten til Francis Ford Coppolas fiaskofilm, One From the Heart, helt og holdent innspilt i studio i 1982. Jeg var vel blant de få som likte både filmen og musikken, selv om jeg må innrømme at Crystal Gayles sutrete stemme ikke alltid  helt harmonerer mer Tom Waits´.

20. Corinne Bayley RaeTrouble Sleeping

Denne låten er fra Corinne Bayley Raes debutalbum. Hun kom nettopp, etter tre års opphold, med et nytt som ikke er fullt så harmonisk, som en følge av en stor tragedie i livet hennes: mannen hennes døde av en overdose.  Jeg liker godt denne låten, selv om hun har flere mer kjente å by på.

21. Neil DiamondWe

Jeg skal innrømme at jeg tidlig i tenårene var svak for Neil Diamond litt pompøse og enkle pop, men gikk grundig lei av ham etterhvert. Da han kom tilbake for et par år siden med et nytt album var det mange som spisset ørene igjen, for dette var en varmere og klokere og nærere Neil Diamond, godt hjulpet av superprodusenten Rick Rubin (som også ga Johnny Cash en ny karriere). Denne låten er god å høre på i disse tider etter 22. juli.

22- Martha TilstonWild Swimming

Det andre svømmesporet i denne samlingen. Den er hentet fra albumet Lucy and the Wolves som er et flott album for alle som er glad i visepop a la Joni Mitchell. Dette sporet er kanskje det beste.

23.  SassybeatThe Mouse and the Bear

Enda et nytt norsk indieband, også disse fra Oslos vestlige utkant. Sassybeat består av to syngende jenter og en gutt (selv om de er i ferd med å bli flere). The Mouse and the Bear er et svært modent spor, synes jeg, og skal visstnok være skrevet av en av jentene da hun var i 13-årsalderen. Disse kommer vi nok til å høre mer av.

24. Shelby LynneTelephone

Denne låten må vi helt tilbake til 2003 for å finne, men det er en jeg ikke blir lei av. Jeg blir heller ikke lei av denne country/popartisten, for både musikk og tekster er av høy kvalitet, rike og flotte låter. Hun ga ut et Dusty Springfield-tribute album for et par år siden som også er full av sterke tolkninger av andres låter. Senere i år kommer et nytt album fra henne. Jeg gleder meg.

25. Emanuel and the FearDear Friend

Pop og jazz forenes i denne låten, mer pop enn jazz, men mange svingende blåsesekvenser gjør at jeg liker den godt. Emanuel and the Fear er et til tider 11-manns stort orkester (men kan bli opptil 200 på scenen) fra Brooklyn, New York. Nytt album kom i sommer, men denne låten er fra deres forrige, Listen.

26. Laleh & The London Symphony OrchestraSnö

Samlingens andre svenske innslag, fra TV-serien Arn. Sjelden har vel «Jeg elsker deg» blitt sunget med mer hjerte og patos enn av svensk-iranske Laleh. Det er en blendende vakker melodi også.

27. Elbow One Day Like This

Et av mine favorittband – eller rettere sagt ett av mine favorittalbum, The Seldom Seen Kid – for Elbow har ikke alltid levert varen før og etter dette albumet. Men når de er gode er det veldig gode, som i denne låten.

28. Rodrigo y GabrielaHanuman

Så til gitarer, fra den allsidige meksikanske duoen Rodrigo y Gabriela, som i mange miljøer har fått kultstatus for deres energiske og varierte gitarspill. De har spilt inn flere livealbum, men disse skjemmes av mer publikumsreaksjoner enn musikk, så her er en studioversjon av en av deres største hits. Og ja, Barack Obama er visstnok en fan.

29. Rufus Wainwright & Anthony Hegarty Old Whore´s Diet

Samlingens lengste og kanskje rareste spor. Samarbeidet mellom to av bransjens rareste og mest talentfulle utøvere er uansett interessant. Denne låten har skapt mye diskusjon på nettet om hva Old Whore´s Diet består av. Jeg er rimelig sikker på at det er noe som Anna Anka påstår hun er god til, men det finnes også mer kulinariske forklaringer på begrepet. Uansett, det er en morsom låt med vekselspillet mellom Anthony, Rufus og et energisk backingkor.

30. Bryan FerrySeptember Song

Det finnes utallige innspillinger av Berthold Brechts såre og sterke September Song, om livets slutt og om hva som betyr noe når alt kommer til alt. Jeg er veldig svak for denne versjonen av Bryan Ferry, som får frem alt det som ligger i denne klassikeren.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s